Massage kan nooit een vervanging zijn van een bezoek aan de dierenarts! Samenwerking met een dierenarts of een fysiotherapeut is dan ook gebruikelijk na ernstige blessures en operaties. Massage voorkomt blessures, bevordert de bewegelijkheid, vermindert stijfheid. Men kan denken aan ontspanningsmassage, massage voor jonge honden, oude stramme honden of sportende honden. Massage kan een positieve uitwerking hebben op het gedrag van de hond. Massage ontspant en kan zo de scherpe kantjes van het gedrag doen verzachten. Het hangt uiteindelijk helemaal van de hond af of hij/zij de massage wel of niet accepteert. Als de hond zich ontspannen en veilig voelt kan het gebeuren dat hij/zij zelfs in slaap valt.


De algemene voordelen van (sport)massage
 • Massage verbetert de bloedcirculatie waardoor uw hond beter herstelt van ziektes, ongevallen en blessures
 • Massage vermindert spierkrampen, waardoor uw hond vloeiender beweegt
 • Massage vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten, waardoor pijn verminderd
 • Massage zorgt voor meer spierontwikkeling, uw hond gaat er anders uitzien
 • Massage zorgt er voor dat de spier meer lengte krijgt, toename van bewegingsvrijheid
 • Massage stimuleert de circulatie van het lymfestelsel, minder dikke benen
 • Massage zorgt voor afvoer van afvalstoffen, niet meer stijf na de wedstrijd
 • Massage verhoogt de productie van synovia in de gewrichten, betere smering minder slijtage en ontstekingen
 • Massage leert uw hond hoe zijn/haar lijf functioneert, bewuster en beter gebruik lichaam
 • Massage leert een hond ontspannen, "karakter" verbetert en uw hond zit beter in zijn vel
 • Massage zorgt in algemeen voor een hond dat graag zijn/haar talenten wil laten zien

Doelgroep sport; Sportmassage is anders, omdat het gericht is op de oorzaak van de spierproblemen. Sportmassage is niet alleen om de pijn te verlichten en blessures te verminderen, maar ook om eventuele blessures in de toekomst, te helpen voorkomen. Bij een regelmatige behandeling ken ik uw hond en iedere verandering of groei is voelbaar. Aan de hand van deze bevindingen kan ik u adviseren in de training van uw hond. Dit resulteert in een snellere groei van uw atleet zowel fysiek als mentaal.
Hondensporten zijn er in vele vormen, behendigheid (agility), flyball en doggy dance zijn de bekendste maar ook politiehonden, speurhonden behoren tot de doelgroep.


 

Doelgroep ontspanning; Een hond kan door externe factoren gespannen zijn, een rol hierin kan zijn een verstoorde gezinssituatie (b.v. een scheiding of het wegvallen van een gezinslid of hondemaatje), vuurwerk of een ander trauma. Massage zal helpen de hond sneller uit de prikkel halen, het trauma zal blijven bestaan maar de hond zal er anders mee om kunnen gaan, eerder uit de prikkel kunnen komen. Ook kan gedragsverandering optreden, b.v. het trekken aan de lijn word minder.

Pure verwennerij vanuit de wens van het baasje kan natuurlijk ook.

 

Doelgroep ouderdomsklachten; Net als bij mensen op leeftijd hebben ook oudere honden last van ouderdomsklachten. Veel voorkomende ouderdomsklachten aan het bewegingsapparaat van de hond kunnen zijn artrose, atrofie en spondylose. Door de hond op tijd te gaan masseren kunnen de gevolgen voor het spierstelsel van de hond worden beperkt. De atrofie die dan ontstaat kan door gerichte massage onder controle worden gehouden en in veel gevallen zelfs worden verminderd. Een oudere hond die alleen last heeft van atrofie kan door het toepassen van massage weer een deel van zijn bewegingsvrijheid terug krijgen.


 

Doelgroep revalidatie & herstel na operatie; Als een dierenarts een operatie aan uw hond moet uitvoeren is er een herstelperiode nodig, massage kan die herstelperiode verkorten en de pijnklachten verlichten. Achteruitgang van de spieren kan worden geminimaliseerd zodat uw hond hopelijk weer snel op zijn gebruikelijke conditie is. Na constatering van o.a. HD en ED kan massage ook heel nuttig zijn. Massage kan de aandoening niet wegnemen maar wel de achteruitgang van het bewegingsapparaat of overbelasting van de gezonde spieren beperken en eventuele pijn verlichten.